Ortam
Önceki Komutların Çalıştırılması Sonraki
Ortam
Bir komut çağrıldığında, ona ortam adı verilen bir dizgeler dizisi verilir. Bu, isim=değer şeklindeki isim-değer çiftlerinden oluşan bir listedir.
Bash, ortamı değiştirmek için çeşitli yollar sağlar. Çağrı durumunda, kabuk kendi ortamını tarar ve bulduğu her isim için çocuk süreçlere aktarılmak üzere otomatik olarak işaretleyerek bir parametre oluşturur. Çalıştırılan komutlar ortamı miras alır. export ve declare -x komutları, parametrelerin ve işlevlerin ortama eklenmesini ve ortamdan silinmesini sağlar. Ortamdaki bir parametrenin değeri değişirse, yeni değer eskisiyle yer değiştirerek ortamın parçası haline gelir. Çalıştırılan komut tarafından miras alınan ortam kabuğun başlangıç ortamından oluşur. Bu ortam, kabukta değiştirilebilen değerler, eksi export -n ve unset komutları tarafından kaldırılan çiftler, artı export ve declare -x komutları üzerinden eklemelerden oluşur.
Bir basit komut veya işlevin ortamı, Kabuk Parametreleri bölümünde açıklandığı gibi parametre atamaları ile öncelenerek geçici olarak büyütülebilir. Bu atama deyimleri sadece komut tarafından görülen ortamı etkiler.
-k seçeneği etkinse (set Yerleşiği bölümüne bakınız), tüm parametre atamaları komut ismini öncelemek yerine doğrudan komut ortamına yerleştirilir.
Bash bir harici komutu çağırırsa, $_ değişkeni komutun tam dosyayolunu içerir ve ortam içindeki komuta aktarılır.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Komut Çalıştırma Ortamı Başlangıç Çıkış Durumu
Bir Linux Kitaplığı Sayfası