Farklı Kurulum Seçenekleri
Önceki Kurulum Öncesi Hazırlık Sonraki
Farklı Kurulum Seçenekleri
GNU/Linux sistemlerinde bir işi yapmanın daima birden fazla yolu mevcuttur. Aynı kural bizim için de geçerli. Amacımız elimizdeki SBC üzerinde çalışan kendi GNU/Linux dağıtımımızı oluşturmak, fakat bu işi yaparken nasıl bir yol izlemeliyiz?
Geliştirme yaparken en fazla kolaylık sağlayacak seçenek, SBC üzerindeki diskin, geliştirme amaçlı kullandığınız Linux bilgisayara takılıp, tüm geliştirmenin burada yapılması; disk hazır olduğunda SBC üzerine takılarak sistemin çalıştırılmasıdır. Bu yöntemin bize sağlayacağı en büyük getiri, geliştirme sırasında sürekli disket veya CD-ROM ile iki sistem arasında dosya taşıma işlemine gerek kalmamasıdır.
Örnek olarak, piyasada yaygın olarak kullanılan 40 pinlik IDE bağlantısı ile anakarta takılan bir DiskOnModule kullanacaksanız, aynı anda hem DiskOnModule'u hem de diskinizi bilgisayarınıza takabilmek için, uçlarından biri 40 pin, diğeri standart 44 pin olan IDE kablosu bulmalısınız. Buna benzer bileşenler şanslı iseniz bazen SBC ile birlikte gelmektedir. Diğer durumda kendi başınıza yapmalı veya yapabilen birilerini bulmalısınız.
Buradaki örneklerimizde hep zor olan yöntemleri kullanmak zorunda kaldığınızı varsayarak bu şekilde bir kurulum anlatılacaktır. Örneklerdeki işlem adımlarını kısaltmak sizin elinizdedir. Eğer Linux konusunda henüz yeterli birikime sahip değilseniz temel mantığı anlamak adına bir defa tamamen burada anlatıldığı gibi bir kurulum yapmanız yararınıza olabilir.
Faydalı Belgeler
http://www.linuxfromscratch.org veya http://lfs.geleceklinux.org (Türkçe) adresinde kendi Linux dağıtımınızı oluşturmanız için yapmanız gereken adımlar anlatılmaktadır. Bu belge hem anlatılan yöntemler hem de geliştirilmek istenen hedef sistem açısından LFS'den çok farklı olmasına rağmen zaman ayırıp LFS belgesini de incelemeniz oldukça faydalı olacaktır.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Gerekli Bileşenler Başlangıç Sistemin Boot Edilmesi ve Diskin Hazırlanması
Bir Linux Kitaplığı Sayfası