Yazılım Hatalarının Raporlanması
Önceki Ek C. GNU C Kütüphanesinin Kurulması Sonraki
Yazılım Hatalarının Raporlanması
GNU C kütüphanesinde bazı kodlama hataları olabilir. Bu kılavuzda da hatalar ya da gözden kaçmış konular olabilir. Bunları raporlarsanız düzeltilecektir. Yapmazsanız, bundan kimsenin haberi olmayacağından düzeltilmeden kalacaktır.
Sorunu raporlamadan önce zaten raporlanmış olup olmadığına bakmak daha iyidir. Bunlar iki yerde belgelenmiştir: BUGS dosyasında bilinen sorunlar listelenmiştir. Ayrıca, http://sources.redhat.com/bugzilla/ adresinde bir hata izleme sistemi bulunur. Bu adreste henüz açık bulunan ya da kapanmış raporları bulabilirsiniz. Kapatılmış raporlarda bir yama ya da sorunu çözen bir ipucu vardır.
Bir sorunu raporlamak için önce onu bulmalısınız. Bu işin zor kısmıdır. Sorunu saptadıktan sonra bunun gerçekten bir hata olup olmadığından emin olmalısınız. Bunun en kolay yolu diğer C kütüphanelerinin böyle bir durumda nasıl davrandıklarına bakmaktır. Eğer davranışlar aynıysa, siz birşeyleri yanlış yapmışsınızdır ve kütüphaneler doğrudur. Değilse, kütüphanelerden biri bir ihtimal yanlış olabilir. Hatta yanlış olan GNU kütüphanesi de olmayabilir. Unix C kütüphanelerinin çoğu geçmişten gelerek bazı şeylere izin verirler, biz vermeyiz, örneğin bir dosyanın iki kere kapatılması gibi.
Eğer GNU C kütüphanesinin bazı şeyleri ISO ve POSIX standartlarına uygun olarak yapmadığını düşünüyorsanız, bu bir hatadır. Onu raporlayın!
Bir hata bulduğunuza emin olduktan sonra, sorunu üreten en küçük sınama şartını oluşturun. Eğer mümkünse bir işlev çağrısına kadar sorunu küçültün. Bu çok zor olmasa gerek.
Son adım hatayı raporlamaktır. Bunu http://sources.redhat.com/bugzilla/ arayüzünden yapın.
Eğer bir işlevin nasıl davranması gerektiğinden emin olamıyorsanız ve bu kılavuz da bunu size söylemiyorsa, bu kılavuzdaki bir hatadır. Onu da raporlayın! Eğer işlev bu kılavuzda yazıldığı gibi davranmıyorsa ya kütüphane ya da kılavuz yanlıştır. Bu kılavuzda herhangi bir hata ya da eksik bulursanız bunu http://sources.redhat.com/bugzilla/ arayüzünden raporlayın. Sorunu raporlarken hatanın hangi bölümün neresinde olduğunu açıkça belirtmeye çalışın.
(Sorunu kılavuzun türkçe çevirisine göre saptamaya çalışmamanızı öneririm. Çevirmen hatalarından kütüphanenin yazarları sorumlu olamaz, bu bakımdan kılavuzun İngilizce özgün sürümünde sorun varsa bu adrese bunu raporlayın. Hata bir çeviri hatası ise bunu lütfen bana () bildirin. Çevirinin güncel olmasını sağlamaya çalışacağımdan özgün sürüme yapılan eklemeler ve düzeltmeler çeviriye er ya da geç yansıtılacaktır.)
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
GNU/Linux Sistemlere Özgü Tavsiyeler Başlangıç Ek D. Kütüphanenin Sürdürülmesi
Bir Linux Kitaplığı Sayfası