Başlangıç
Önceki Linux'da CD Yazımı Sonraki
Başlangıç
Bilgisayarınıza takılı olan CD-yazarınıza onun SCSI Bus numarası ile erişeceğimiz için, öncelikle bu numarayı öğrenmemiz gerekmektedir. `cdrecord -scanbus' komutunu makinenizde - root hakları ile - çalıştırdığınızda, aşağıdaki gibi bir çıktı ile karşılaşmalısınız:
[root@isildur iso]# cdrecord -scanbus
Cdrecord 1.10 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2001 Jörg Schilling
Linux sg driver version: 3.1.22
Using libscg version 'schily-0.5'
scsibus0:
        0,0,0     0) *
        0,1,0     1) *
        0,2,0     2) *
        0,3,0     3) *
        0,4,0     4) 'PLEXTOR ' 'CD-R   PX-W1210S' '1.04' Removable CD-ROM
        0,5,0     5) *
        0,6,0     6) 'QUANTUM ' 'QM39100TD-SW    ' 'N1B0' Disk
        0,7,0     7) *
Bu çıktıda 0 numarali SCSI bus üzerindeki 4 numaralı PLEXTOR isimli cihazın bizim CD-yazar olarak kullanabileceğimiz bir aygıt olduğu açıkça görülebilmektedir. Çıktıda cihazımıza karşılık gelen 0,4,0 numarasını unutmayacağız. Eğer CD-yazarınız yukarda vermiş olduğumuz adreste çalıştığı rapor edilmiş olan CD-yazarlar arasında varsa, çekirdek sürümünüz yeterince yüksek ise, yazıcınızın - herhangi bir yolla - kesinlikle çalışır vaziyette bilgisayarınıza takılı olduğundan eminseniz ama yine de `cdrecord -scanbus' çıktısında görünmüyorsa, cihazınızı Linux'a tanıtmak için yapmanız gereken bir kaç basit işlem vardır. Bunun için CD-Writing-HOWTO'dan faydalanabilirsiniz. Talep gelirse, bu belgenin ileri sürümlerinde bu konudan da bahsetmeyi düşünüyoruz, fakat şimdilik kendi başınasınız :(
Dikkat
Muhtemelen biçok kişinin bildiği gibi, CD-yazar yazma işlemini gerçekleştirirken disk ya da diğer bir kaynaktan kesintisiz gelen veriyi kullanır. CD yazdığınız esnada bilgisayarınızda yaptığınız işlemlerin veri akışını kesintiye uğratmaması gerekmektedir.
Kısa bir süreliğine dahi veri akışı kesilirse, CD yazma işlemi kesilir, CD'niz ve vaktiniz de boşa harcanmış olur. Internet'te gezmek ya da müzik dinlemek için kullandığınız ve disk üzerinde fazla işlem yapmayan programlardan ziyade, dosya kopyalamak ya da silmek CD yazma süreci için büyük tehlike arz etmektedir.
Diskinizden 250, 300 Mb'lık bir dosya siler ya da çok hızlı bir kaynaktan (mesela kendi diskinizin bir başka parçasından ya da yerel ağınızdaki ftp sunucusundan) diskinize büyük bir dosya kopyalarsanız, muhtemelen CD yazıcıya yazacağı veri yeterli hızda temin edilemeyecek ve CD'niz yanacaktır.
CD yazmak gibi narin bir işlem esnasında koşulları fazla zorlamamak, başarı için yeterli olacaktır. Ayrıca, CD'ye yazma işlemini gerçekleştiren lazerin, kendini yeniden konumlandırıp yazma işlemine kaldığı yerden devam edemeyeceğinden dolayı sarsıntı ve fiziksel şokların yaşanması muhtemel platformlar üzerinde yazma işlemi başarısız olabilir.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Gerekli Yazılımlar Başlangıç Veri CD'lerinin Yazılması
Bir Linux Kitaplığı Sayfası