VI. Oylum - Yazılım Geliştirme
Önceki Linux Belgeleri Sonraki

Yazılım Geliştirme

İçindekiler
1. Nasıl Açık Kaynak Kod Yazılımcısı Olunur?
Bu yazının amacı çeşitli programlama tekniklerini anlatmak değil, genelde başlangıçta göz ardı edilip daha sonra hayal kırıklıklarına ve hatta projenin başarısızlığına yol açan çeşitli faktörleri sıralamaktır.
2. CVS ile Açık Kod Yazılım Geliştirme
CVS (Concurrent Versions System), sürüm kontrol sistemidir. Bir projenin gelişim tarihçesini otomatik olarak tutar. Bu belge, CVS ile hiç tanışmamış olanlar için başlangıç niteliğinde hazırlanmıştır.
3. Debian İkilik Paketlerini Oluşturma Nasıl
Bu küçük NASIL belgesi, temel özelliklere sahip bir Debian .deb paketinin nasıl yapılacağını gösterir.
4. C++ dlopen mini NASIL
C++'da dlopen API kullanarak işlevler ve sınıflar çalışma anında nasıl yüklenir.
5. GNU C Derleyicisi Kullanımı
Bu belgede sadece GNU C Derleyicisinin kullanımı, o da başlangıç seviyesinde ele alınmıştır.
6. GNU Debugger Kullanımı
Uygulamalarımızı geliştirme sırasında gerek sistemden olsun gerek yazılımcı tarafından olsun gelen bir takım sinyaller veya kesmeler veya hatalar yüzünden uygulamamızın çalışmasında kesilmeler olabilir. Bu gibi durumları çoğu zaman tahmin edebiliyor olmak yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda en büyük yardımcımız gdb olacaktır.
7. GNU Paket Yapılandırma Sistemi
Bu belge *NIX sistemler üzerinde uygulama geliştiren, geliştirmek isteyenlere yardımcı olabilmek amacıyla hazırlanmıştır. Belge kapsamında Makefile dosyalarının nasıl hazırlanabileceği, büyük projeler için birden fazla Makefile dosyası yazma/yazmama, bunun yerine autoconf ve automake kullanarak Makefile dosyalarının otomatik üretilebilmesi, autoconf'un özelliklerini kullanarak taşınabilir kod geliştirme gibi konular üzerinde durulacaktır.
8. Linux Makina Dili NASIL
Bu, Linux Sembolik Makina Dili NASIL, sürüm 0.6g belgesidir. Bu belge özgür programlama araçları kullanarak, genelde IA-32 (i386) platformunda, Linux işletim sistemi için veya Linux işletim sistemi kaynaklı, sembolik makina dilinde nasil programlama yapılacağını anlatmaktadır. İçerik diğer yazılım veya donanıma uygulanamayabilir.
9. Linux ile Sembolik Makina Dili Kullanımı
Bu belgede Linux altında sembolik makina dili kullanımını anlatılacaktır. Intel ve AT&T sözdizimi arasında bir karşılaştırma, sistem çağrılarını kullanım yolları ve GCC ile satıriçi sembolik makina diline giriş bilgileri bu belgeye dahil edilen konulardır.
10. Linux için Satıriçi Sembolik Makina Dili (Inline Assembly)
Bharata B. Rao Linux platformunda x86 için Sembolik Makina Dilinin (Assembly) genel kullanımı ve yapısı hakkındaki bu rehberinde Satıriçi Sembolik Makina Dilinin (Inline Assembly) temelini ve çeşitli kulanımlarını kapsıyor, bazı temel Satıriçi Sembolik Makina Dili kod örnekleri veriyor ve Linux çekirdeğindeki bazı Satıriçi Sembolik Makina Dili kodları açıklıyor.
11. Debian Paket Bakımcılarının Kılavuzu
Bu belgede ortalama Debian kullanıcıları ve ayrıntılı tarif isteyen geliştiriciler için bir Debian paketinin nasıl hazırlanacağı açıklanmaya çalışılmıştır.
12. NCURSES ile Yazılım Geliştirme NASIL
Bu belge ncurses ve kardeş kütüphaneleriyle yazılım geliştirmek için "Herşey Dahil" bir kılavuz olmayı hedeflemektedir. Basit bir "Merhaba Dünya" programından başlayıp daha karmaşık yapılara doğru giden bir anlatım kullandık. Ncurses ile ilgili herhangi bir ön deneyim gerekli değildir.
13. Ncurses'a Giriş
ncurses metin tabanlı uçbirimler için pencereler oluşturma ve kullanmaya, ekranı farklı renklerde boyamaya ve işlev tuşlarını kullanmaya imkan veren bir kütüphanedir.
14. 30 Dakikada OpenGL'e Giriş
Bu belge OpenGL'i tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır. OpenGL'i duymuş ama bu konuda bir fikri olmayanlara bilgi vermek amacındadır.
15. Subversion Kurulum ve Kullanımı
Bu belgenin hazırlanma aşamasında "Subversion Manuel"i esas alınmıştır. http://svnbook.red-bean.com/ adresinden ingilizce olan orjinal ve daha kapsamlı belgeye erişilebilir. Subversion'un anasayfası http://subversion.tigris.org'dur. Bu belgede sadece Subversion Sürüm Denetim Sisteminin kurulumu ve kullanımı, şimdilik başlangıç seviyesinde ele alınmıştır. Zamanla yeni eklentiler ve düzenlemeler yapılacaktır.
16. Web Sitesi Düzenlemesi ve Tasarımı
Bu belgede bir web sitesinin organizasyonu ve tasarımında faydalı olacak bilgiler (yüzde biri) verilmiştir.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Diğerleri Başlangıç Nasıl Açık Kaynak Kod Yazılımcısı Olunur?
Bir Linux Kitaplığı Sayfası