pbuilder paketi
Önceki Paketin hatalara karşı denetimi Sonraki
pbuilder paketi
Temiz bir çevrede (chroot), paket bağımlılıklarının doğrulanması için pbuilder paketi çok faydalıdır. Bu, farklı mimariler için otoderleyici altında kaynak koddan temiz bir paket oluşturulmasını garanti eder, bu şekilde ciddi bir öneme sahip RC (release critical: dağıtımda kritik önemde) sınıfında yer alan bir seri FTBFS'den (Fails To Build From Source: Kaynak Koddan Derlemede Başarısızlıklar) kaçınılmış olunur. Debian otoderleyicisi için http://buildd.debian.org/ adresine bakınız.
pbuilder komutunun en temel kullanım şekli, doğrudan root kullanıcısı tarafından çağrılması durumudur. Örneğin, aşağıdaki komutu .orig.tar.gz, .diff.gz ve .dsc dosyalarının bir arada bulunduğu dizinde çalıştırınız:
root # pbuilder create # ikinci seferde: pbuilder update
root # pbuilder build foo.dsc
Yeni oluşturulan paketler /var/cache/pbuilder/result/ dizinine root iyeliğinde yerleştirilecektir.
pdebuild komutu pbuilder komutunun paket işlevlerini normal bir kullanıcı olarak kullanmanıza yardımcı olur. .orig.tar.gz dosyasının bulunduğu kaynak kodun kök dizininde aşağıdaki komutu çalıştırınız:
$ sudo pbuilder create # ikinci seferde: sudo pbuilder update
$ pdebuild
Yeni oluşturulan paketler yine /var/cache/pbuilder/result/ dizinine yerleştirilecek fakat dosyalar root iyeliğinde olmayacaktır.[56]
pbuilder tarafından kullanılması için ilave apt-kaynakları eklemek isterseniz ~/.pbuilderrc veya /etc/pbuilderrc içindeki OTHERMIRROR'ı ayarlayıp aşağıdaki komutu çalıştırınız (Sarge için):
$ sudo pbuilder update --distribution sarge --override-config
--override-config seçeneğine chroot ortamında apt-kaynaklarının güncellenmesi için ihtiyaç vardır.
http://www.netfort.gr.jp/~dancer/software/pbuilder.html adresine, pdebuild(1), pbuilderrc(5) ve pbuilder(8) kılavuz sayfalarına bakınız.


[56] Bu noktada, /var/cache/pbuilder/result/ dizinine kullanıcının yazabilmesi için gerekli izinleri vermenizi ve ~/.pbuilderrc veya /etc/pbuilderrc dosyasının
AUTO_DEBSIGN=yes
satırını içermesini sağlamanızı öneririm.
Bu, üretilen paketleri ~/.gnupg/ dizinindeki kendi GPG anahtarınızla imzalamanızı mümkün kılacaktır. pbuilder paketinin geliştirilmesi sürmekte olduğundan en güncel resmi belgeleri inceleyerek yapılandırmayı bir de kendiniz gözden geçirmelisiniz.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
debi komutu Başlangıç Paketin Debian'a gönderilmesi
Bir Linux Kitaplığı Sayfası