dialog hakkında
Önceki Araçlar ve Küçük Uygulama Kütüphaneleri Sonraki
dialog hakkında
Uzun uzun yıllar önce, 1994 Eylülünde, çok az insanın Linux'u bildiği zamanlarda Jeff Tranter, Linux Journal'daki bir söyleşiden yola çıkarak makalesini yazdı. Makalesine şu sözlerle başlamıştır:
Linux, Unix işletim sistemi temellidir, fakat çok sayıda kendine has ve kullanışlı çekirdek özellikleri ve uygulama programları sunmasıyla Unix altında edinilebilenden ötelere gitmiştir. Bilinen küçük bir tanesi "dialog" ismindeki profesonel görünümlü etkileşimli kutuları kabuk betikleriyle hazırlamaya yarayan uygulamasıdır. Bu makale giriş seviyesinde dialog uygulamasına bir ders niteliği taşımakta ve nerede ve nasıl kullanılabileceğini örneklerle göstermektedir.
Açıklamasını sürdürdüğü sıralarda, dialog gerçekten de kolay şekilde profosyonel görünümlü etkileşimli kutular oluşturmak için kullanılabilecek bir uygulamaydı. Pek çok değişik etkileşimli kutular, menüler, işaretlenebilir listeler v.b. oluşturmaktaydı. Genelde öntanımlı olarak yükleniyordu. Değilse bile Thomas Dickey'in sayfasından indirebilirsiniz.
Yukarıda bahsedilen makale, uygulamaları ve onunla yapılabilecekler ilgili çok iyi bir ön bilgi vermektedir. Kılavuz sayfaları daha ayrıntılı bilgiye sahiptir. Pek çok değişik durumda kullanılabilir. Bir tanesi linux çekirdeğini metin kipinde yapılandırmadır. Linux çekirdeği, dialog uygulamasının ihtiyaçlarına göre uygun hale getirilmiş bir sürümünü kullanmaktadır.
Dialog ilk başlarda kabuk betikleri ile beraber kullanılmak için tasarlandı. Eğer onun özelliklerini bir C programında kullanmak isterseniz o zaman libdialog'u kullanın. Bununla ilgili belgelendirme biraz dağınıktır. En belirgin yardım alınabilecek nokta kütüphane ile beraber gelen dialog.h başlık dosyasıdır. Orada ve burada bazı kotarımları, isteğinizi almak için gerçeklemeniz gerekebilir. Kaynak kolay şekilde özelleştirilebilirdir. Kodunu değiştirerek onu pekçok değişik durumda kollandım.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
CDK Curses Geliştirme Kiti (Curses Development Kit) Başlangıç Perl Curses Modullleri: CURSES::FORM ve CURSES::WIDGETS
Bir Linux Kitaplığı Sayfası