VIII. Oylum - Felsefe, Tarih ve Genel Kültür
Önceki Linux Belgeleri Sonraki

Felsefe, Tarih ve Genel Kültür

Özet
Bu oylum, diğer kitapların kapsamına girmeyen, Unix/Linux'un geçmişi, felsefesi, bir işletim sisteminin çevresinde gelişebilen kültürü konu alan makalelerde dahil olmak üzere faydalı olabilecek her türlü belgeye yer vermek amacıyla oluşturulmuştur.
İçindekiler
1. GNU KISITLI GENEL KAMU LİSANSI (LGPL)
2. GNU Genel Kamu Lisansı (GPL)
3. Doğru Düzgün Soru Sormanın Yolları  -  Biz sizin projenizin destek bölümü değiliz!
Üstatların dünyasında, sormuş olduğunuz teknik sorulara aldığınız cevaplar, cevap verilirken karşılaşılan zorluğa bağlı olduğu kadar sizin soruyu nasıl sorduğunuza da bağlıdır. Bu kılavuz size tatmin edici bir cevap alabilmeniz için nasıl soru sormanız gerektiğini öğretecektir.
4. Nasıl Hacker Olunur?
Argo Dosyası'nın (Jargon File) düzeltmeni ve tanınmış benzer birkaç belgenin de yazarı olarak, heyecanlı bilgisayar ağı acemilerinden "iyi bir üstat (“hacker”) olmayı nasıl öğrenirim?" şeklinde sorular içeren e-postalar alıyorum. Bu önemli soruya cevaben çok az sayıda SSS ve web belgesi bulunmaktadır. İşte benimki de bu.
5. Hacker'lığın Kısa Tarihçesi
Hacker kültürünün kaynaklarını, tarih öncesi devirlerde Gerçek Programcılar zamanını, MIT AI Lab'in görkemli günlerini ve ilk ARPANET'in nasıl ilk "ağ milleti"ni doğurduğunu inceliyorum. Kasırga bulutları Jüpiter'i kapatıyor. Unix'in doğuşu ve zaman içerisinde durağanlaşıp hantallaşmasını, Finlandiya'dan gelen yeni umudu ve 'son gerçek hacker'ın yeni neslin aile büyüğü oluş sürecini anlatıyorum. Hacker kültürünün, kamu bilincinin uçlarından bugünkü şöhretine, Linux ve Internet'in yaygınlaşması ile gelişini kısaca özetliyorum.
6. Noosferi İskana Açmak
Hackerların gerçek hayatta davranışlarıyla, açık kaynak kod lisansları tarafından tanımlanan `resmi' ideoloji arasında çelişkiler gözlemledikten sonra açık kaynak kodlu yazılımların sahiplik ve kontrolünü belirleyen gerçek gelenekleri inceliyorum. Bu geleneklerin Locke'nin toprak iskanı teorisiyle benzeşen bir mülkiyet hakları teorisine dayandıklarını gösteriyorum. Bu çıkarımı, hacker kültürünü, üyelerin zaman, enerji ve yaratıcılıklarını vererek prestij elde ettiği bir "hediye kültürü"ne benzeten analize bağlıyorum. Son olarak bu analizin sorun çözümleme açısından ne manaya geldiğini inceliyor ve bazı çıkarımlarda bulunuyorum.
7. Linux'a Muhafazakar Bir Adım Atmak
Linux, özellikle de Red Hat Linux'da muhafazakar bir kullanıcı için tavsiyeler.
8. Bilgisayarınıza Güvenebilir Misiniz?
9. Yazılımın Neden Sahibi Olmamalıdır?
10. Özgür Yazılım, Özgür Türkiye
Özgür yazılım kavramına ve bize neler getirebileceğine kısa bir göz atmaya çalışacağız.
11. Kadınları Linux Kullanmaya NASIL Teşvik Edersiniz
Bu makalede, Linux toplumunda, kadınlara yönelik bazı önyargılar ve zorluklar açıklanmış ve bu zorlukları belirlerken kadınları ortaklığa teşvik etmek için muhtelif stratejiler incelenmiştir.
12. Etkinlik NASIL
Bu belge, her tür Linux etkinliğinde nasıl daha iyi sunumlar yaratabileceğinizi göstermek için hazırlanmıştır.
13. Linux Okuma Listesi NASIL
Bu döküman, Unix'i (özellikle Linux) baştan sona öğrenmek isteyen birine yararlı olabileceğini düşündüğüm kitapları listeler.
14. Linux Kurulum Şenliği NASIL
Bu belge başarılı bir Kurulum Şenliği düzenleyebilmeniz için bazı yönergeler sunmaktadır.
15. Linux Kullanıcıları Grubu NASIL
Linux Kullanıcı Grubu NASIL, bir Linux Kullanıcı Grubu kurma, idame etme ve büyütme rehberidir. Kendall Clark ve Rick Moen tarafından beraberce yazılmıştır (şu an Rick Moen tarafından sürdürülmektedir).
16. Çevrim İçi Sorun Çözme Kaynakları NASIL
Linux ile ilgili bir sorunun çözümü genelde zor bir iş olarak algılanır. Fakat, çoğu zaman çözüm İnternette bir kaç tık uzağınızdadır. Bu belge kullanıcıları Linux ile ilgili sorunlarına çözümüne faydalı olacak İnternet üzerindeki geniş miktardaki kaynaklara yönlendirecektir.
17. Linux Taraftarlığı - NASIL
Bu belge, Linux camiasının; Linux kullanımını nasıl etkili bir şekilde savunanabileceğini açıklar.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Peki Bununla Ne Yapabilirim? Başlangıç GNU KISITLI GENEL KAMU LİSANSI (LGPL)
Bir Linux Kitaplığı Sayfası