Linux Uydu Yayınları NASIL
Önceki VII. Oylum - Donanım Sonraki

Linux Uydu Yayınları NASIL

Yazan: Sinan Alyürük
Yazan: Nilgün Belma Bugüner
Yasal Açıklamalar
Bu belgenin, Linux Uydu Yayınları NASIL 2.0 sürümünün telif hakkı © 2005 Sinan Alyürük ve Nilgün Belma Bugüner'e aittir. Bu belgeyi, Free Software Foundation tarafından yayınlanmış bulunan GNU Genel Kamu Lisansının 2. ya da daha sonraki sürümünün koşullarına bağlı kalarak kopyalayabilir, dağıtabilir ve/veya değiştirebilirsiniz. Bu Lisansın özgün kopyasını http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html adresinde bulabilirsiniz.
BU BELGE “ÜCRETSİZ” OLARAK RUHSATLANDIĞI İÇİN, İÇERDİĞİ BİLGİLER İÇİN İLGİLİ KANUNLARIN İZİN VERDİĞİ ÖLÇÜDE HERHANGİ BİR GARANTİ VERİLMEMEKTEDİR. AKSİ YAZILI OLARAK BELİRTİLMEDİĞİ MÜDDETÇE TELİF HAKKI SAHİPLERİ VE/VEYA BAŞKA ŞAHISLAR BELGEYİ “OLDUĞU GİBİ”, AŞİKAR VEYA ZIMNEN, SATILABİLİRLİĞİ VEYA HERHANGİ BİR AMACA UYGUNLUĞU DA DAHİL OLMAK ÜZERE HİÇBİR GARANTİ VERMEKSİZİN DAĞITMAKTADIRLAR. BİLGİNİN KALİTESİ İLE İLGİLİ TÜM SORUNLAR SİZE AİTTİR. HERHANGİ BİR HATALI BİLGİDEN DOLAYI DOĞABİLECEK OLAN BÜTÜN SERVİS, TAMİR VEYA DÜZELTME MASRAFLARI SİZE AİTTİR.
İLGİLİ KANUNUN İCBAR ETTİĞİ DURUMLAR VEYA YAZILI ANLAŞMA HARİCİNDE HERHANGİ BİR ŞEKİLDE TELİF HAKKI SAHİBİ VEYA YUKARIDA İZİN VERİLDİĞİ ŞEKİLDE BELGEYİ DEĞİŞTİREN VEYA YENİDEN DAĞITAN HERHANGİ BİR KİŞİ, BİLGİNİN KULLANIMI VEYA KULLANILAMAMASI (VEYA VERİ KAYBI OLUŞMASI, VERİNİN YANLIŞ HALE GELMESİ, SİZİN VEYA ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARIN ZARARA UĞRAMASI VEYA BİLGİLERİN BAŞKA BİLGİLERLE UYUMSUZ OLMASI) YÜZÜNDEN OLUŞAN GENEL, ÖZEL, DOĞRUDAN YA DA DOLAYLI HERHANGİ BİR ZARARDAN, BÖYLE BİR TAZMİNAT TALEBİ TELİF HAKKI SAHİBİ VEYA İLGİLİ KİŞİYE BİLDİRİLMİŞ OLSA DAHİ, SORUMLU DEĞİLDİR.
Tüm telif hakları aksi özellikle belirtilmediği sürece sahibine aittir. Belge içinde geçen herhangi bir terim, bir ticari isim ya da kuruma itibar kazandırma olarak algılanmamalıdır. Bir ürün ya da markanın kullanılmış olması ona onay verildiği anlamında görülmemelidir.
2007
Sürüm Bilgileri
Sürüm 2.314 Şubat 2007NBB
Kanal listesi, "Örnek kanal listesi" haline getirildi ve kanalların güncel listesinin bulunabileceği adres eklendi.
 
Sürüm 2.224 Nisan 2006NBB
Lisans GPL olarak değiştirildi.
 
Sürüm 2.116 Eylül 2005NBB
Türksat kanal listesi genişletildi (194 kanal) ve ayrı bir sayfa olarak eklendi.
 
Sürüm 2.0Eylül 2005NBB
Debian kurulumu eklendi.
 
Sürüm 1.02005SA
Belgenin ilk sürümü.
Özet
Linux üzerinde skystar2 DVB kartı ile uydu yayınlarının nasil izleneceğini anlatan bir NASIL belgesi hazırlamaya çalıştım.  Belki birilerinin daha işine yarar.
NBB: Debian kararlı sürüm üzerinde bu kartı kullanmaya çalıştığımda yaptıklarım bu belgede anlatılanlardan biraz farklı olduğundan ve daha iyi sonuçlar elde ettiğimden bunları paylaşmak istedim.

İçindekiler
1. Çekirdeğin Yapılandırılması
1.1. Aygıt Düğümlerinin Oluşturulması
1.2. Modüllern Yüklenmesi
2. DVB Arayüzünün Kurulumu
2.1. Kanalların Ayarlanması
3. Yayınların Seyredilmesi
3.1. Yayinların kaydedilmesi
3.2. Profesyonel Video Göstericisi
3.3. Video İşleme
4. Debian Kurulumu
4.1. Çekirdek kurulumu
4.2. Görünteleyici Kurulumu
4.3. Örnek Kanal Listesi
Ön Bilgi
Bilmeyenler için DVB (Digital Video Broadcasting) konusunu biraz açalım. Uydu uzerinden dijital yayın yapan televizyon ve radyo kanallarının PC donanımı ile seyredilmesini  ve kaydedilmesini sağlar. DVB'nin avantajı, normal televizyon kartları ile izlenen analog TV yayınlarına nazaran çok daha kaliteli sesli ve görüntülü yayınların alınmasına olanak vermesidir.
Aynı zamanda DVB kartları sayesinde mevcut bilgisayarınızı ucuz yollu bir PVR (video kayıt cihazı) yapabilir, uydu yayınlarını DVD kalitesinde (mpeg2 biçiminde) bilgisayarınızda saklayabilirsiniz
Skystar2 (http://www.technisat.com/) DVB kartı Türkiye stoklarında kolayca bulunabilen  bir ürün (Ben satın aldığımda Fiyati ~72 USD idi). Bu belgede anlatmaya çalışacağım adımları uygulalarak umarim siz de Linux'unuzda kolayca kurup  çalıştırabilirsiniz.
NBB: Benim aldığım kart Skystar'ın 2.6d sürümü. Uzaktan kumandası da var ama ben uzaktan kumandayı kullanmadım. Ayrıca sadece Türksat uydusundaki kanalları izlemek için tek çanak kullandım. Dolayısıyla anlatacaklarım tek çanak ve Türksat uydusu ile sınırlı olacak. Sadece Debian kurulumu ile ilgileniyorsanız okumaya doğrudan Debian Kurulumu bölümünden başlayın.
Tabii oncelikle bu karta bağlanacak yönü ayarlanmış bir çanak anteniniz de var olmalı. Uydu anteni ayarları için size en yakın çanak anten servisinden yardım alabilirsiniz.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Conexant Çipsetli USB ADSL Modem Kurulumu Başlangıç Çekirdeğin Yapılandırılması
Bir Linux Kitaplığı Sayfası