DHCPD Yapılandırması
Önceki Sunucu Makinaya Linux kurulması Sonraki
DHCPD Yapılandırması
DHCP sunuculuğu yapan uygulamanın ismi dhcpd ve dhcpd'nin yapılandırma dosyası /etc/dhcpd.conf'dur. Alışılagelen, bir DHCP sunucunun bir DNS sunucusu ile birlikte çalışmasıdır. DNS sunucusu her Linux dağıtımında bulunur. Ama biz kullanmayacağız. Küçük Windows ağlarında istemci Windows'lar sunucularına kendi isimlerini kendileri gönderirler. Kuracağımız X terminali ağında ise Linux'ların sadece sunucuya bağlanana kadar ve sadece IP adresine ihtiyaçları olur, bağlandıktan sonra ise bu adresin önemi kalmaz, her türlü işlem için sunucu makinanın IP adresini ve ismini kullanırlar. Yani bir DNS sunucusuna asla ihtiyacımız yok. İsim çözümlemesi de gerekmiyor, yani hosts dosyası filan düzenlemeyeceğiz. Samba kendi ile ilgili kısmı kendisi zaten hallediyor olacak.
Bir önceki bölümde makinadan yararlanabilecek harici makinaların hangi ağdan gelebileceklerini belirlemiştik. Bunun dışında bir istek daha DHCP sunucuna gelmeden durdurulacağından, DHCP sunucuna gelen her isteğe sen kimsin nesin diye sormadan istediği IP adresini verebiliriz. /etc/dhcpd.conf dosyasını bu politika doğrultusunda düzenliyoruz. Eğer /etc dizininde bu dosya yoksa touch dhcpd.conf komutu ile dosyayı oluşturun. Eğer bir önceki bölümde anlatılan hosts.allow dosyasını düzenlemeden buraya geçtiyseniz bir önceki sayfaya geçip bu işlemi yapın. Bu, sistem güvenliği ile ilgili temel bir yapılandırmadır.
allow booting;
allow bootp;
ddns-update-style none;

option domain-name "buguner.home";
max-lease-time 720;
default-lease-time 360;

subnet 10.10.10.0 netmask 255.255.255.0 {
  server-name "nilgun.buguner.home";
  pool {
    range 10.10.10.2 10.10.10.253;
    allow all clients;
  }
}
Şimdi dhcpd'yi başlatalım ve bakalım çalışıyor mu?
# /sbin/chkconfig dhcpd on
# /sbin/service dhcpd start
dhcpd başlatılıyor:                                                [  TAMAM  ]
# netstat -Nlp | grep dhcp
udp        0      0 0.0.0.0:bootps          0.0.0.0:*
¬   1181/dhcpd
raw        0      0 0.0.0.0:icmp            0.0.0.0:*               7
¬   1181/dhcpd
Çalışıyormuş :-). İlk komut, dhcpd'nin makinanın her açılışında çalışmasını sağlayacak düzenlemeyi yapar, ikinci komut ise hizmeti hemen başlatır. Makinamızı bu işlem için açıp kapatmak zorunda kalmadık. Eğer dhcpd'yi başlattığınızda yukarıdakinden farklı olarak bazı iletiler alıyorsanız dhcpd.conf dosyanızda birşeyler yanlış olmuş demektir. Bu takdirde gerekli düzeltmeyi yapıp, birinci komut hariç işlemi tekrarlayın. 1181/dhcpd sizin çıktınızda farklı olabilir. 1181, dhcpd'nin süreç kimlik numarasıdır (PID).
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Sunucu Makinaya Linux kurulması Başlangıç Samba ve Ağ Yapılandırması
Bir Linux Kitaplığı Sayfası