Giriş
Önceki Windows Ağında Linux Terminalleri Sonraki
Giriş
Önce projenin oturduğu zemini açıklamalıyım. Üzerlerinde Windows 98'ler kurulu zayıf PC'lerden oluşmuş bir ağ var. Bu ağı yönetenler, Linux'u da kullanmak istiyor ama Windows'ların çalışabildiği o zayıf makinalarda Linux'u verimli kullanamayacaklarını düşünüyorlar. Haklıdırlar, günümüz Linux sistemleri en az 256 MB bellek en az 1GHz'lik işlemci ile 3-5 GB disk alanı istiyor. Bu pahalı bir çözüm. Ama o yavaş PC'lerde günümüz yazılımlarını günümüz bilgisayarlarının hızında çalıştırmak da en ekonomik yoldan sadece Linux ile mümkün :-) Ne tezat değil mi?
Bu zemine oturan bu projenin, gerçekleşebilmesi için ağın sunucusunu kaçınılmaz olarak Linux yapmak gerekiyor, hem de oldukça hızlı bir işlemcisi (bir P4), en az 512MB belleği olan bir makina lazım. Linux sunucu Samba ile hem ağdaki Windows'ları yönetmek için hem de onlarda Linux çalıştırıldığında onlara X terminal sunucusu olmak için gerekli. Sunucu dışında diğer makinalara Linux kurulumu yapmayacağız. Her makinanın dosya sistemine 3 küçük dosya (toplamı 6 MB civarında) konacak ve bir makina üzerinde Linux çalıştırılmak istendiğinde Windows, Linux'u çalıştıracak. Olur mu demeyin. Nasıl olduğunu bu belgede anlatıyorum. Makinalarınızda - şu ucuz 10/100 Mbit ağ kartlarından varsa ve ağınız 100Mbit hızda çalışıyorsa, Linux makinaların sürat rekoru kıracağından endişeniz olmasın. 2.5 MHz AMD işlemcili, 1GB bellekli bir makinanın sunucu olarak kullanıldığı, 100-200 MHz işlemci ve 24-32 MB belleği olan 13 makinalı bir X terminalleri ağındaki makinalarda 262 sayfalık bir Excel dosyasının 1 saniyede açıldığından Linux listelerinde bahsedilmişti.
Bu projenin amacı sadece bu işlemi belgelendirmektir. Bir dağıtım yapılması amaçlanmamış, Linux'u kuracak ve üzerinde basit bir kaç işlem yapabilecek kadar Linux bilen biri tarafından uygulanabilecek bir işlemin belgelendirilmesi amaçlanmıştır. Bu belgeyi tamamen okuduktan sonra, başa dönüp işlemleri adım adım uygulamanız yeterli olacaktır. Yetmezse bana yazın, bilmeyenin ne bilmediğini bilmek gibi bir yeteneğim yok :-). Belgeyi daha anlaşılır yapmak isterim, bunun için de sizden geribesleme almaya ihtiyacım var.
İşe başlarken önce sunucuyu yapılandıracağız. Sunucunun yapılandırılması hem ağdaki makinalardan donanım bilgilerinin toplanması hem de üzerlerinde çalışacak dosyaların hazırlanması için gerekli. Bu dosyalardan çekirdek (vmlinuz) ve ramdisk eşlemini (initrd.img) kendimiz hazırlayacağız. loadlin.exe ise zaten Linux'u kurduğunuz CD'lerin ilkinde vardır. CD'den kurulan Linux'lar loadlin.exe ile kuruluma başlatılır. Yani yapacağımız işlem Linux kurulumu başlatan işlemin özel bir hali olacak. İşlemin sadece başlatma aşaması olan bellekte çalışan kısmı üzerinde çalışıp diğer kurulum adımlarına hiç girmeyeceğiz. Yani bizim Linux'umuz belleğe yüklenecek, hiç sabit diskle ilgilenmeyecek, hep bellekte çalışacak. Windows'un bu süreç içindeki rolü, sadece işlemi başlatmak. Bir kere Linux çalışmaya başladı mı, Linux tüm sistem kaynaklarını kullanmaya başlıyor, ama sabit disk, disket sürücüsü, CDROM devre dışı; onlara ihtiyacımız yok. Ancak, Linux ile işiniz bittiğinde Windows'a dönmek için makinayı tekrar başlatmaktan başka çare yok. Biz makina açıp kapatmaya alışkın değiliz ama Windows kullanıyorsanız bu kaçınılmaz. Ancak, Linux'u başlatmaya hazır olduğunuzda Linux'u başlatmak için Windows'u kapatmanız gerekmeyecek. Onu Linux sizin yerinize yapar.
Hiç böyle bir işleme ihtiyacınız olmasa bile bu belgede yazılanları bir kere uygulayın, bu kursu kaçırmayın derim.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Windows Ağında Linux Terminalleri Başlangıç Sunucu Makinaya Linux kurulması
Bir Linux Kitaplığı Sayfası