<frameset> </frameset>
Önceki Çerçeveler, tablolar ve formlar Sonraki
<frameset> </frameset>
Sayfamıza çerçeve desteği katmak için kullanılan etikettir. Etiketin kullanımına geçmeden önce yabancı olan okuyucular için çerçeve kavramını açıklamak istiyorum. Çerçeve desteği içeren bir sayfa oluşturmak için en az üç tane normal HTML dosyasına ihtiyacımız vardır. Bu üç dosyadan biri hangi HTML dosyalarının çerçeveleri oluşturacağını belirler. Diğer ikisi de çerçeveleri oluşturur. Çerçeve kullanımına en güzel örnek yahoo ve hotmail gibi eposta sunucularının kullanıcı arayüzüdür.
Yukarıda yahoo.com'un eposta servisinin arayüzü görülmektedir. Sol tarafta görünen mavi kısım ve sağdaki gelen maillerin listesinin olduğu kısım ayrı HTML dosyalarıdır. Bu iki HTML dosyasını bir HTML dosyası gibi göstermek için frame'ler kullanılır.
Frameset etiketinin kullanımını anlattıktan sonra birkaç örnekle daha iyi anlayacağınızı sanıyorum.
Tablo 1.1. Frameset yardımcı kodları
Girilecek KodGörevi
cols = "değer"Bir çerçevenin ekrandaki genişliğini verir.
rows = "değer"Bir çerçevenin ekrandaki yüksekliğini verir.
frameborder = "değer"Çerçeveler arasında çizgi olup olmayacağı belirlenir
<frameset cols=”125,*” frameborder=”0”>
  <frame name=”menu” target=”ana” src=”menu.html” scrolling=”auto”>
  <frame name=”ana” src=”ana.html” scrolling=”auto”>
  <noframes>
   <body>
    <h1>Oppps...Web istemcinizin frame desteği yok!!!!</h1>
   </body>
 </noframes>
</frameset>
Yukarıdaki HTML kodlarını index.html adlı bir HTML dosyası içine yazıp dosyayı çalıştırmamız halinde hata ile karşılaşırız. İstemci HTML kodumuzda verilen bilgi doğrultusunda bulunduğumuz dizinde ana.html ve menu.html dosyalarını da arayacaktır. Bu dosyaları yazıp dizine kaydetmemiz halinde istemci penceresinin sol tarafından itibaren 125 piksellik alan <frame> etiketi ile belirtilen menu.html dosyasına ayrılacaktır. Frameset etiketi ile birlikte kullanılan frameborder = "0" kodu kullandığımız çerçeveler arasında çerçeve çizgisi oluşması engellenecektir.
<frame> etiketi da frameset etiketi içerisinde yardımcı etiket olarak kullanılır. Kullanacağımız çerçeve sayfalarını ve özelliklerini belirlemek için kullanırız.
name = "ad" kodu ile kullandığımız çerçeveye bir isim veririz. Bu isim sayesinde target = "hedef" yardımcı kodu ile belirtilen sayfada bir bağa tıklandığı zaman açılacak yeni sayfanın yeri belirlenir.
scrolling = "auto" kodu kaydırma çubuğu için kullanılır.
<noframes> etiketi, eğer ziyaretçinin istemcisinin frame desteği yoksa ziyaretçiye görüntülenecek sayfayı belirlemede kullanılır. Daha çok eski ve Linux altında kullanılan metin tabanlı istemcilerde frame desteği yoktur.
Son olarak da frame etiketi ile birlikte kullanılan src = "dosya adı" koduna gelmek istiyorum. Tahmin ettiğiniz gibi frame için kullanılacak sayfayı belirlemede kullanılır.
<frameset rows=”125,*” frameborder=”0”>
<frame name=”menu” target=”ana” src=”menu.html” scrolling=”auto”>
<frame name=”ana” src=”ana.html” scrolling=”auto”>
  <noframes>
   <body>
    <h1>Oppps...Web istemcinizin frame desteği yok</h1>
   </body>
 </noframes>
</frameset>
Yukarıdaki kod kümesi de ilkinden farklı olarak sayfaları yahoo.com'daki gibi değil de biri yukarıda diğeri de onun aşağısında olacak şekilde konumlandırılır. Sayfanın ilk 125 pikseli ilk dosyaya geri kalanlar da diğer dosyaya ayrılır.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Çerçeveler, tablolar ve formlar Başlangıç <table> </table>
Bir Linux Kitaplığı Sayfası