Linux'ta Örnek Ağ Uygulamaları
Önceki TCP/IP Sonraki
Linux'ta Örnek Ağ Uygulamaları
Aşağıda, Linux ile gerçekleştirilebilecek birkaç örnek ağ uygulamaları yeralmaktadır. Her konu ile ilgili ayrıntılı bilgileri HOWTO dosyalarından öğrenebilirsiniz.
IP Accounting
IP accounting özelliği, çekirdeğin ağ üzerindeki trafiğin analizini yapmasını sağlar. Toplanan veriler, makinanın açıldığı andan itibaren kart üzerinden geçen paket ve toplam bayt sayısıdır. Bir yapılandırma dosyası yardımıyla bu bilgiler belirli sınıflara ayrılabilir. Çekirdeğin derlenmesi aşamasında IP accounting seçeneği kullanılmalıdır.
* Networking options
...
IP: accounting (CONFIG_IP_ACCT) [N/y/?] y
Çekirdeğin derlenmesinden ve makinanın yeni çekirdekle açılmasından sonra, ipfwadm komutu ile IP accounting işlemlerine başlanabilir. ipfwadm paketi standart Slackware dağıtımı ile beraber gelmektedir.
IP Aliasing
Tek ağ arabirimi (örneğin ethernet veya seri bağlantı) kartı için birden fazla IP numarası gereken durumlarda IP Aliasing kullanılır. Genellikle İnternet Servis Sağlayıcıları, müşterilerinin ftp ve www sunucularını tek makina üzerinde toplamak için bu yola başvururlar. Bu sayede bir makinaya atanmış birden fazla www adresi ve herbirinin ayrı html dosyaları farklı makinalardaymış gibi kullanılabilir.
Bu özellikten yararlanabilmek için çekirdekte IP Aliasing desteği vermelisiniz.
*
* Networking options
...
Network aliasing (CONFIG_NET_ALIAS) [N/y/?] y
...
IP: aliasing support (CONFIG_IP_ALIAS) [N/y/m/?] y
Her sanal ağ adresi için bir arabirim (interface) tanımlamalısınız. Bu sayede aynı bilgisayarda 255 adede kadar sanal makinaya izin verilebilir. Her sanal arabirim, bağlı bulunduğu gerçek arabirim üzerinden işgörür.
Örnek olarak, elimizde kullanabileceğimiz ikinci adres (örnek olarak 100.100.100.101) ve tek ethernet kartı bulunsun. İnternet üzerindeki diğer makinaların, bu iki adrese ulaşabilmeleri için şu satırlar yeterli olacaktır:
# ifconfig eth0:0 100.100.100.101 netmask 255.255.255.0 up
# route add -net 100.100.100.0 netmask 255.255.255.0 eth0:0
Sanal bir arabirimi kaldırmak için ise, ismin sonuna '-' karakteri getirmek yeterli olur.
# ifconfig eth0:0- 0
IP Maskelemesi
IP Maskelemesi, bir ağın arkasındaki birden fazla makinanın bir Linux üzerinden dışarıya bağlanmasıdır. Tüm makinalar dışarıdan aynı IP adresi gibi görünürler.
Örnek olarak İnternet'e bağlandınız. İnternet Servis Sağlayıcınız size sadece bir IP numarası verdi ve odanızda İnternet'e bağlanmayı bekleyen birden fazla bilgisayar var. Servis Sağlayıcıya her makina için para ödeyip bir hesap ismi almaktansa odadaki tüm makinalar bir Linux ve telefon bağlantısı yardımıyla İnternet'e erişebilirler.
IP Maskelemesi kullanabilmek için çekirdekte bu desteğin verilmesi gerekiyor. Bunun için IP Forwarding, IP Firewalling ve IP Masquerading seçeneklerini açık tutmalısınız.
IP Maskelemesi için gerekli yazılımlar Slackware dağıtımı ile birlikte gelmektedir.
SAMBA (NetBEUI ve NetBios desteği)
SMB, Windows 3.11, NT ve 95 tarafından kullanılan ve disk ve yazıcı paylaşımına olanak veren bir protokoldür. Linux, Samba desteği ile bu işletim sistemleri veya kendi üzerinde bulunan disk ve yazıcıların tüm makinalar tarafından paylaşılmasını sağlar.
Samba ile 4 işlem gerçekleştirilebilir: Windows makinalarının Linux diskini paylaşmaları, Linux makinalarının Windows sistemi diskini paylaşmaları, Windows makinalarının Linux yazıcısını paylaşmaları ve Linux makinalarının Windows yazıcısını paylaşmaları.
Yine bu özelliği kullanabilmek için çekirdekte Samba desteği vermeniz gerekecektir.
SMB filesystem support (to mount WfW shares etc..) (CONFIG_SMB_FS) [Y/m/n/?]
smbfs, SMB protokolünü tanıyan dosya sistemine verilen isimdir. smbfs servisi verebilmek için smbfs.tgz paketini indirip derlemelisiniz.
smbfs.tgz paketini ftp.metu.edu.tr adresinden bulabilirsiniz.
Novell Desteği
NCP (NetWare Core Protocol), IPX üzerinde yeralan ve Novell NetWare istemcilerinin sunucularla konuşmasını sağlayan protokole verilen isimdir. Bu seçenek ile, NetWare dosya sunucularına diğer Unix makinalardaki gibi bağlanmak olasıdır.
NetWare dosya sistemlerine erişebilmek için özel bir mount programı (ncpmount/ncpumount) kullanmanız gerekecektir. Bu ve diğer programlar, ncpfs paketinin içinde vardır. Bunun için çekirdekte
The IPX protocol (CONFIG_IPX) [Y/m/n/?]
ve
NCP filesystem support (to mount NetWare volumes) (CONFIG_NCP_FS) [Y/m/n/?]
desteğini vermelisiniz.
lwared ve mars_nwe paketleri, Linux İşletim Sistemi'ne Novell sunucu olma özelliği verir.
Apple Desteği
Aynı ağ üzerinde yeralan Apple Macintosh makinaları ile aynı disk ve yazıcıların paylaşımını sağlayan pakete netatalk ismi verilir. Bu desteği kullanabilmek için çekirdeğin derlenmesi sırasında
IP: multicasting (CONFIG_IP_MULTICAST) [Y/n/?]
...
The IPX protocol (CONFIG_IPX) [Y/m/n/?]
...
Appletalk DDP (CONFIG_ATALK) [Y/m/n/?]
parametrelerine evet cevabı vermelisiniz. Appletalk için daha fazla bilgiye ve disk ile yazıcı paylaşımı yapan pakete http://www.umich.edu/~rsug/netatalk adresinden erişebilirsiniz.
Önceki Üst Ana Başlık Sonraki
Uzaktan Bağlantı Kurulması Başlangıç NIS
Bir Linux Kitaplığı Sayfası