4.3. CD-ROM'lar

Bir CD sürücüsü plastik kaplı bir diski optik okuyucusu yardımı ile okur. Bu diskte kaydedilmiş olan bilgiler, yüzey üzerinde merkezden kenarlara kadar spiral biçimde uzanan "delikler" içinde kayıtlı olarak tutulur. Sürücü buraları okumak için lazer ışını kullanır. Lazer bir deliğe çarptığında farklı, düz bir yüzeye çarptığında farklı bir tepki verir. Okuyucu kafa bunları "0" ve "1" ler olarak alır ve disk yüzeyindeki bilgiyi çözümler.

CDROM'lar sabit disklere nazaran daha yavaştır. Ortalama bir sabit diske tarama için 15 milisaniye yeterli olurken, en hızlısından bir CDROM için saniyeler gereklidir. Aslında bir CDROM'un veri aktarım hızı saniyede yüzlerce KB ile ölçülür. Burada ifade edilmek istenen CDROM'un sabit diskler kadar hızlı olamadığıdır. Bazı Linux dağıtımları; "canlı" CDROM dosya sistemleri ile dağıtılmakta ve bu sayede bilgiler sabit diske kopyalanmak zorunda kalmamakta, bunun sonucunda hatırı sayılır bir disk alanı tasarruf edilmektedir. Yeni bir yazılımı yüklemek için CDROM'lar iyi bir alternatif sayılır. Ne de olsa yükleme sırasında çok yüksek hız gerekli değildir.

Bir CDROM'daki bilgileri düzenlemenin pek çok yolu vardır. En popüler yöntem uluslararası standart olan iso9660 dır. Bu standart MSDOS'un kullandığından daha "ham" bir dosya sistemini tanımlar. Oldukça küçüktür. Diğer taraftan bu kadar küçük olması her türlü işletim sisteminin onu tanımasına olanak verir.

Normal bir Unix kullanımı esnasında iso9660 yeterli gelmemektedir. Bu nedenle "Rock Ridge extension" denen bir ekleme yapılmaktadır. Rock Ridge, uzun dosya isimlerine, sembolik bağlara ve daha pek çok şeye izin verir. CDROM'un az çok Unix dosya sistemine benzemesini sağlar. İşin iyi tarafı Rock Ridge dosya sistemi geçerli bir iso9660 dosya sistemi gibi kullanılabilmekte ve diğer dosya sistemine sahip bilgisayarlar ile kullanılabilmektedir. Linux iso9660'ı ve Rock Ridge dosya sistemini desteklemektedir. Uzantılar otomatik tanımlı ve kullanımlıdır.

Dosya sistemi sorunların yarısıdır. Pek çok CDROM'un içindeki bilgilerin okunabilmesi için özel uygulamalar gerekmekte ve bu uygulamaların pek çoğu Linux altında çalışmamaktadır (dosemu Linux Msdos öykünümü altında ve wine windows öykünümü hariç. Ayrıca ticari bir yazılım olan, X86 makinesindeki yazılımları komple çeviren VMWARE de bunların içinde sayılabilir).

Bir CDROM sürücüye, karşılıklı aygıt dosyası üzerinden ulaşılır. Bir CDROM sürücüyü, bilgisayara bağlamanın çok çeşitli yolları vardır: ses kartı üzerinden bağlayabilirsiniz, SCSI veya EIDE üzerinden bağlayabilirsiniz. Donanım "hacking" bu kitabın konusu dışındadır fakat bağlantı şekli hangi aygıt dosyasının kullanılacağına karar verir.