1. Giriş

1.1. Kapsam

Bu standart, bilgisayar kullanıcılarının "elektronik posta" iletileri kapsamında birbirlerine gönderdikleri metin biçimindeki iletiler için sözdizimi belirtir. Bu standart, "ARPA Genel Ağ Metinsel İletilerinin Biçimi için Standart" [RFC822] olarak bilinen Yorum İsteği (RFC) 822'yi, şu an ki uygulamayı yansıtmak ve diğer RFC'lerde [STD3] belirtilmiş birbirlerini etkileyen değişiklikleri birleştirmek üzere güncelleyerek onun yerine geçer.

Bu standart sadece metin biçimindeki iletiler için sözdizimi belirtir. Özellikle, elektronik posta iletilerindeki resim, ses veya diğer yapısal verilerin aktarımı için hiçbir önlem belirtmez. Böyle verilerin elektronik posta üzerinden aktarımı için düzenekleri açıklayan MIME belge silsilesi gibi yayınlanmış çeşitli eklentiler vardır; bu düzenekler genellikle ya burada bahsedilen sözdizimini genişleterek ya da bu sözdizimine uyumlu olması için bu iletileri yapılandırarak işlevlerini yerine getirir. Bu düzenekler bu standardın kapsamı dışındadır.

Elektronik posta bağlamında, iletilerin bir zarf ile bir içerikten oluştuğu görülür. Zarf, aktarım ve teslimat için gereken bilgileri içerir. (Zarf ile ilgili açıklamalar için [RFC2821]'e bakınız.) İçerik ise alıcıya teslim edilecek nesneden oluşur. Bu standart sadece içeriğin biçimine ve birazda ileti içeriğinin anlamsallığına uygulanır. Zarftaki bilginin belirtimi ile ilgili hiçbir şey içermez.

Bununla birlikte, bazı ileti sistemleri zarfı oluşturmak için içerikteki bilgilerden yararlanabilir. Bu standardın böyle bilgilerin programlar tarafından elde edilmesini kolaylaştırdığı düşünülür.

Bu belirtim, sistemler arasından geçişte kullanılacak ileti içerik biçiminin bir tanımı olarak düşünülür. İleti sistemlerinin bazıları iletileri yerel olarak bu biçimde sakladığı halde bazıları bu standartta belirtilenden farklı biçimler kullandıklarından iletilerin yerel saklama biçimleri bu standardın kapsamında değildir.

Bilginize

Bu standart siteler tarafından kullanılan dahili biçimler, destekleneceği umulan bellibaşlı ileti sistemi özellikleri veya iletileri oluşturmak veya okumak için kullanılan kullanıcı arayüzü uygulamalarının karakteristikleri için belirleyici olmak amacıyla tasarlanmamıştır. Ayrıca, bu standart aktarım veya saklama amacıyla karakterlere bir kodlama belirtmez; yani, kullanılacak bit sayısını ve özellikle bu bitlerin bir telin üzerinden nasıl aktarılacağını veya diskte nasıl saklanacağını belirtmez.

1.2. Gösterim Uzlaşımları

1.2.1. Gereksinimlerin gösterimi

Özgün İngilizce metindeki "MUST", "MUST NOT", "REQUIRED", "SHALL", "SHALL NOT", "SHOULD", "SHOULD NOT", "RECOMMENDED", "MAY" ve "OPTIONAL" anahtar sözcüklerinin yerine kullanılan Türkçe karşılıklar ve bunlarla belgede karşılaşıldığında nasıl yorumlanmaları gerektiği RFC 2821'in Terminoloji bölümünde açıklanmıştı. Bu terimlerin nasıl yorumlandıklarını öğrenmek için [RFC2119]'a da bakabilirsiniz.

1.2.2. Sözdizimsel gösterim

Bu standart, iletilerin sözdiziminin biçimsel tanımları için [RFC2234]'te belirtilen Arttırımlı Backus-Naur Biçimini (Augmented Backus-Naur Form - ABNF) kullanır. Karakterler ya onluk değerlerle (büyük A için %d65, küçük A için %d97 gibi) ya da harf büyüklüğünü ifade etmeyecek biçimde tırnak içine alınmış olarak (örn, büyük veya küçük A için "A" şeklinde) belirtilmiş olacaktır. Gösterim ile ilgili açıklamanın tamamı için [RFC2234]'e bakınız.

1.3. Bu belgenin yapısı

Bu belge çeşitli bölümlere ayrılmıştır.

Bu bölüm, yani Giriş, belgeye kısa bir giriş mahiyetindedir.

İletilerin Sözdizimsel Çözümlemesi bölümü bir iletinin genel yapısını ve bileşenlerini gözler önüne serer. Bu, okuyucunun bu belgenin devamında kullanılan genel prensiplerin bazılarını anlamasına yardımcı olması için belgeye genel bir bakıştır. Bu bölümde bulunan örneklerdeki ileti parçalarının hiçbiri ileti sözdizimi belirtimi olarak ele alınmamalıdır *ZORUNLU*.

Sözdizimi bölümü, bir iletinin her parçasının biçimsel yapısını (sözdizimini) belirten ve bu parçalarla ileti kapsamındaki anlamları arasındaki ilişkiyi (anlamsallık) açıklayan ABNF kurallarını içerir. Yani, bir iletinin her parçasının açıklamasından başka yapısı ile de ilgili olan asıl kuralları (sözdizimi) ve bunların nasıl yorumlanması gerektiğini açıklayan talimatları (anlamlandırma) içerir. Ayrıca, belli bir yapıya sahip iletilerin alt parçalarının anlamsal ve sözdizimsel çözümlemesini de içerir. Sözdizimi bölümündeki sözdizimi, iletilerin *ZORUNLU* olarak nasıl oluşturulması gerektiğini anlatır. Sözdizimi bölümünde, sözdiziminde duruma göre farklı uygulama (*ÖNERİ* olarak) belirten seçenekler varsa, bunlara da ayrıca dikkat çekilmiştir.

İletilerin Sözdizimsel Çözümlemesi ve Sözdizimi bölümleri birlikte meşru iletilerin bu standardın amaçlarına uygun olarak nasıl üretileceği açıklar.

Atıl Sözdizimi bölümünde artık kullanılmayan, kullanılmaması gereken "atıl" sözdizimi belirtilmiştir. Sözdizimi bölümünde bu atıl sözdizimsel öğelere atıflar vardır. Atıl sözdizimi kuralları bu standardın önceki düzeltmelerinde bulunan veya evvelce Genel Ağ iletilerinde yaygın olarak kullanılmış öğelerdir. Bu bakımdan, bu öğelerin, bu standarda uyumluluğu sürdürmek adına ileti çözümleyiciler tarafından yorumlanması gerekir *ZORUNLU*. Bununla birlikte, bu sözdiziminde birlikte çalışabilirliği sağlayamadığı saptanmış öğelerden dolayı veya iletilerin alıcıları için önemli sorunlara yol açmalarından dolayı, standartla uyumlu ileti üreticileri tarafından bu sözdizimlerinin üretilmemeleri gerekir *ZORUNLU*.

Güvenlik Değerlendirmeleri bölümünde bu standardın gerçeklenimi sırasında hesaba katılması gereken güvenlik değerlendirmeleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

Kaynakça bölümünde bu belgeden atıfta bulunulmuş kaynaklara yer verilmiştir.

Yazarların Adresleri bölümü yazarın iletişim bilgilerini içerir.

Teşekkür bölümü kendilerinden övgüyle sözedilmesi gerekenleri listeler.

Örnek iletiler bölümü iletilerin farklı çeşitlerinden örnekler içerir. Bu örnekler, Genel Ağ'da görülen ileti türlerinin tamamını örneklemez sadece belli sözdizimsel biçimlere ana hatlarıyla bir bakıştır.

Önceki standartlardan farklar bölümü Genel Ağ iletileri için bu standartla evvelki standartlar arasındaki farkların bir listesini içerir.

Uyarılar bülümü telif hakları ve fikri mülkiyetle ilgili uyarıları içerir.